s

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxitssa periculiser ex, nihil expetendis in mei eis an pericula es aperiri deprecatis.

Senilna degeneracija žute mrlje (ARMD – Age Related Macular Degeneration)

Senilna degeneracija žute mrlje predstavlja degenerativno oboljenje koje je jedno od vodećih uzroka oštećenja vida u populaciji, na globalnom nivou. Oboljenje se češće javlja u populaciji preko 50 godina.

Dijagnoza senilne degeneracije žute mrlje (ARMD) se postavlja:

  1. Pregledom očnog dna
  2. OCT dijagnostikom
  3. FA – fluoresceinskom angiografijom

 

Koji deo oko zahvata i koji su simptomi?

Bolest zahvata region makule na očnom dnu. Makula ili žuta mrlja je najsenzitivniji deo mrežnjače, koji je odgovoran za centralni vid (za čitanje, posmatranje finih detalja, viđenje boja…). Pojavom ove bolesti dolazi do gubitka centralnog vida.

 

Faktori rizika za nastanak senilne degeneracija žute mrlje (ARMD)

Starost pacijenta, rasa i genetski faktori igraju veoma važnu ulogu u razvoju bolesti. Pušenje se takođe smatra da je jedno od važnih, preventabilnih uzroka. Vođene su razne studije i istraživanja sa različitim rezultatima o uticaju arterijske hipertenzije, nivoa antioksidansa u krvi i načinu ishrane na nastanak bolesti.

 

Vrste ARMD

Postoje dva oblika ovog oboljenja :

  1. Suva forma– od koje boluje 90% pacijenata i karakteriše se stvaranjem žućkastih formacija (druza) na očnom dnu. Ona daljim napredovanjem može dovesti do atrofije u makularnoj regiji sa teškim oštećenjem centralnog vida.
  2. Vlažna forma– može da se razvije i iz prethodne forme. Ovaj oblik je ozbiljniji po vidnu funkciju ali na svu sreću ređi. Karakteriše se razvojem novih krvnih sudova koji krvare i puštaju tečnost u makuli što je praćeno posledičnim razvojem ožiljnog tkiva i gubitkom vida.

 

Kad treba da se javite vašem oftalmologu?

Oftalmološki preventivni pregled potrebno je raditi jednom godišnje počev od 50. godine.

Simptomi koje pacijent ima:

– zamućenje vida (pad oštrine vida),

– pojava zakrivljenja prilikom opažanja pravih linija,

– uveličanje ili smanjenje opaženih objekata

– lošije viđenje boja

 

Lečenje

Pristup lečenju zavisi od forme oboljenja.

Vlažna forma– podrazumeva intraokularnu primenu anti VEGF lekova. Ovi lekovi se ordiniraju u operacionoj sali od strane oftalmologa i sprečavaju razvijanje i krvarenje iz novonastalih krvnih sudova.
Suva forma– velike studije su pokazale da primena određenih suplemenata u vidu vitamina C, E, beta karotena, cinka, bakra, luteina može smanjiti rizik od nastanka “vlažne” forme.


Low vision pomagala su specijalne sprave i sistemi koji omogućavaju relativnu rehabilitaciju vidne funkcije (npr. minijaturni teleskopski sistemi koji se ugrađuju u oko kod odabranih pacijenata sa ugroženom vidnom funkcijom na oba oka).