s

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxitssa periculiser ex, nihil expetendis in mei eis an pericula es aperiri deprecatis.

Glaukom

Glaukom je progresivna bolest očnog nerva, a koja je u vezi sa očnim pritiskom. Za glaukom se kaže da je “tihi kradljivac vida” ili “bolest tihog slepila” jer se uglavnom javlja bez simptoma i bez tegoba, a napreduje neopaženo dok ne dovede do slepila.

Glaukom je drugi vodeći uzrok slepila u svetu, od koga boluje oko 70 miliona ljudi.

Postoji više tipova glaukoma, neki od češćih oblika su:

– glaukom otvorenog ugla

– normotenzivni glaukom

– pigmentni glaukom,

– pseudoeksfolijativni glaukom

 

Glaukom otvorenog ugla je najčešći oblik glaukoma u Evropi i kod nas. Kod ove vrste glaukoma  dolazi do sporog, ali trajnog oštećenja očnog nerva. U početku bolesti pacijent ima samo manje ispade u vidnom polju koji ne zahvataju centralni deo vida te pacijent nema osećaj da mu se nešto dešava sa vidom. Ukoliko se glaukom na vreme ne dijagnostikuje i ne leči, u završnoj fazi bolesti dolazi do propadanja centralnih delova i potpunog gubitka vida.

 

Povećan rizik da dobiju glaukom otvorenog ugla imaju sledeće kategorije:

– osobe preko 40 godina starosti

– osobe u čijoj porodici ima obolelih od glaukoma

– kratkovide osobe

– dijabetičari.

Oftalmološki preventivni pregled na glaukom potrebno je raditi jednom godišnje počev od 40-te godine života.

 

Sekundarni glaukom je skup različitih tipova glaukoma kod kojih oštećenje očnog nerva nastaje zbog neke druge bolesti ili povrede oka.

Akutni angularni glaukom je poseban tip glaukoma i predstavlja hitno stanje u oftalmologiji jer očni pritisak dostiže jako visoke vrednosti, praćen je crvenilom oka, padom vida, bolom u oku, glavoboljom, mučninom i povraćanjem.

 

Kada se na osnovu oftalmološkog pregleda postavi sumnja na glaukom, potrebno je uraditi dodatnu dijagnostiku sa ciljem da se bolest potvrdi, da se prati progresija bolesti i efekat terapije.

Dijagnostika glaukoma podrazumeva: dnevnu krivu očnog pritiska, kompjuterizovano vidno polje – koja je nezaobilazna procedura kojom se dijagnostikuje i prati lečenje glaukoma. Ukoliko je neophodno rade se i dodatne dijagnostičke metode – OCT očnog nerva, pahimetrija.

 

Kada se postavi dijagnoza glaukoma, oftalmolog predlaže najbolju terapiju u cilju zaštite vašeg vida, a koja može biti medikamentna (primenom kapi), laserska ili hirurška.

Uz odgovarajuću terapiju glaukom se može usporiti ili se može zaustaviti dalji gubitak vidne funkcije. Zato je rana detekcija osnovna prevencija slepila uzrokovanog glaukomom.