s

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxitssa periculiser ex, nihil expetendis in mei eis an pericula es aperiri deprecatis.

Hirurgija laserskog skidanja dioptrije

Ko je kadidat za lasersko skidanje dioptrije?

Hirurgija laserskog skidanja dioptrije izvodi se u svetu više od 25 godina. Radi se o veoma uspešnoj hirurgiji kada se detaljno proceni kome se može uraditi. Takođe radi se o hirurgiji u kojoj uvek ima novina kako u smislu dijagnostike tako i u smislu usvajanja novih hirurških metoda korekcije dioptrije.

Kandidat za lasersko skidanje dioptrije je svaka osoba poželjno starija od 21. godine kojoj se dioptrija za daljinu ne menja poslednjih godinu dana. Osoba mora biti zdrava kako oftalmološki tako i u opštem smislu. Postoje vrednosti dioptrije koje excimer laser može da iskoriguje a to su kratkovidost tj. miopija do -10 dioptrija, hipermetropija do +4 dioptrije i astigmatizam do 5 dioptrija.

 

Koje metode se koriste za izvođenje ove hirurgije?

U cilju korekcije dioptrije za daljinu najčešće se primenjuju LASIK i PRK metoda. LASIK metoda ima širi indikacijski opseg, dok je PRK metoda uglavnom rezervisana za tanje rožnjače. Pre operacije, svakoj osobi se radi detaljan očni pregled, u okviru koga je posebno značajno snimanje građe rožnjače i njene debljine. U zavisnosti od ovih podataka, procenjuje se da li je osoba adekvatan kandidat za ovu vrstu hirurgije kao i koja metoda je najadekvatnija za pojedinačnog pacijenta (LASIK ili PRK). Kod svih metoda koristi se excimer laser, koji dejstvuje na rožnjaču tako što je tanji i menja njenu zakrivljenost. Time se koriguje postojeća dioptrija.

Da li se laserom može korigovati dioptrija za blizinu, tj. za čitanje?

Lasersko skidanje dioptrije do nedavno je rađeno samo u smislu korekcije dioptrije za daljinu. Poslednjih nekoliko godina u svetu, kao i u našoj očnoj bolnici, radi se i korekcija dioptrije i za blizinu. Metoda nosi naziv Supracor i kandidati su osobe koje imaju preko 45 godina života kod kojih se javila potreba za nošenjem naočara za čitanje. Pravila kome se može uraditi intervencija su ista kao i za skidanje dioptrije za daljinu. Kao i kod ostalih metoda korekcije dioptrije, iova operacija se izvodi u lokalnoj kapljičnoj anesteziji, korišćenjem excimer lasera. Operacija traje nekoliko minuta po oku i radi se kao ambulantna hirurgija, što znači da osoba odmah nakon intervencije ide kući otvorenih očiju.

 

Koje su kontraindikacije za lasersko skidanje dioptrije?

U okviru preoperativnog pregleda potrebno je detaljno sagledati opštu i oftalmološku anamnezu svake osobe i obaviti detaljan očni pregled. U sklopu te preoperativne evaluacije, određuje se kome se sme bezbedno uraditi ova hirurgija. Potrebno je sagledati o kojoj vrednosti dioptrije se radi, da slučajno ne prelazi indikacijski opseg, zatim kako je građena rožnjača i da li je dovoljno debela da bi se bezbedno uklonila postojeća dioptrija. Pored ovih činjenica jako je bitno isključiti postojanje keratokonusa, oboljenja rožnjače koje je glavna oftalmološka kontraindikacija. U kontraindikacije spada prisustvo drugih očnih oboljenja (glaukom, uveitis i sl.), sistemska autoimuna oboljenja, šećerna bolest.

Koji su rizici hirurgije laserskog skidanja dioptrije?

Dobrom preoperativnom procenom da li se osobi može bezbedno uraditi ova hirurgija i dobrom hirurškom veštinom rizici ove hirurgije su minimalni. Neželjena pojavu koja se može javiti kod ovakve vrste hirurgije je eventualan povratak dioptrije. Ukoliko do toga dođe, takvoj osobi se može uspešno uraditi retretman.

 

Da li se nakon ove hirurgije vid vraća u potpunosti?

Rezultat hirurgije je sledeći- onoliko koliko je osoba jasno videla pre operacije nošenjem naočara toliko će videti i nakon operacije ali bez naočara. Kada je u pitanju Supracor metoda, efekat korekcije dioptrije za blizinu je trenutan. Odmah nakon ustajanja sa operacionog stola, osoba može jasno i bez naočara da čita i najsitnija slova teksta.

Očna bolnica "Vidar Orasis Swiss" nudi tri metode laserske korekcije vida

1. TransPRK
- cena intervencije iznosi 48.000,00 dinara po oku
- u cenu su uključena 3 postoperativna kontrolna pregleda (nakon 1 dana, nakon 7-10 dana, nakon 1
meseca)
- cena preoperativnog pregleda je 5.000,00 rsd
- cena preoperativnog pregleda uključena je u cenu operacije
- pacijent od nas dobija kapi koje koristi kao terapiju
2. Lasik- uz korišćenje Femtolasera
- cena intervencije iznosi 60.000,00 dinara po oku
- u cenu su uključena 3 postoperativna kontrolna pregleda (nakon 1 dana, nakon 7-10 dana, nakon 1
meseca)
- cena preoperativnog pregleda je 5.000,00 rsd
- cena preoperativnog pregleda uključena je u cenu operacije
- pacijent od nas dobija kapi koje koristi kao terapiju
3. Presbylasik- Supracor uz korišćenje Femtolasera
- cena intervencije iznosi 198.000,00 dinara po oku
- u cenu je uključeno 5 postoperativih kontrolnih pregleda (nakon 1 dana, nakon 7-10 dana, nakon
meseca, nakon 3 meseca, nakon 6 meseci)
- cena preoperatirrnog pregleda je 5.000,00 rsd
- cena preoperativnog pregleda uključena je u cenu operacije
- pacijent od nas dobija kapi koje koristi kao terapiju