s

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxitssa periculiser ex, nihil expetendis in mei eis an pericula es aperiri deprecatis.

Oftalmološki pregled

Kako svaka oblast medicine ima jedinstveni specijalistički pregled kao prvi i osnovni korak u  posavljanju dijagnoze, tako je i u oftalmologiji. Oftalmološki pregled sadrži nekoliko osnovnih elemenata. Prvi od njih je određivanje refrakcije tj. dioptrije na automatskom refraktokeratometru (ARK). Nakon toga ispituje se subjektivna vidna oštrina uz određivanje dioptrije i ukoliko postoji potreba, pacijentu se propisuje recept za naočare.

Drugi element je pregled prednjeg segmenta oka a on obuhvata pregled kapaka, vežnjače, rožnjače, prednje komore, dužice i očnog sočiva. Takav pregled se radi na biomikroskopu. Pregled zadnjeg segmenta tj. očnog dna veoma je važan element svakog oftalmološkog pregleda. Poželjno je da se ovakav pregled radi kada je pacijentu proširena zenica i tom prilikom koriste se specijale lupe. Merenje očnog pritiska aplanacionom tonometrijom ili bezkontaktno neizostavni je deo svakog oftalmološkog pregleda.

Osim gore navedenih procedura, u sklopu oftalmološkog pregleda nekad je potrebno uraditi i dodatne analize i/ili preglede:

Cover test radi utvrđivanja eventualne razrokosti

gonioskopija tj. pregled komornog ugla ukoliko se sumnja na glaukom te je potrebno odrediti o kom se tipu glaukoma radi.

egzoftalmometrija kod oboljenja očne duplje

ispitivanje kolornog vida kod sumnje na oboljenja žute mrlje i vidnog živca.