s

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxitssa periculiser ex, nihil expetendis in mei eis an pericula es aperiri deprecatis.

Hirurgija katarakte

Šta je katarakta i kako nastaje?

Katarakta je zamućenje očnog sočiva. Kada se pojavi zamućenje sočiva ono se obično vremenom pojačava te katarakta ima svoju progresiju.

Uzroci nastanka katarakte su različiti, tako da postoji: stečena katarakta i urođena katarakta.

Stečene katarakte su najčešće posledica procesa starenja, zatim nekog drugog očnog oboljenja (npr. glaukoma), ili nekog opšteg oboljenja (šećerne bolesti). Staračka katarakta je najčešća i javlja se kao posledica promena u očnom sočivu koje su uzrokvane procesom starenja.

Urođena katarakta nastaje kada određeni štetni agens dejstvuje tokom trudnoće na plod te se novorođenče rađa sa kataraktom.

Da li katarakta zahvata oba oka? Zašto?

Staračka katarakta obično zahvata oba oka istovremeno jer se sa procesom starenja dešavaju slične biohemijske promene u sočivu oba oka. Kod drugih vrsta katarakti to ne mora biti slučaj. Na primer, postoje katarakte koje su posledica povrede oka, tzv. traumatske katarakte, koje se javljaju samo u povređenom oku i one spadaju u grupu stečenih katarakti.

 

Koji su simptomi katarakte?

Glavni simptom katarakte je slabljenje vida, mada ne uvek, tako da pacijentu treba reći da ima kataraktu onda kada ona dovodi do slabljenja vida. Slabljenje vida može biti različitog stepena od blagog do veoma teškog gde se vidna funkcija svede samo na očuvan osećaj svetlosti kada govorimo o zreloj katarakti.

 

Kako se katarakta leči?

Jedini uspešan način lečenja katarakte je hirurška intervencija. Savremena hirurška metoda lečenja katarakte je metoda fakoemulzifikacije sa ugradnjom veštačkog sočiva u oko. Može se reći da je danas problem katarakte lako rešiv pogotovo kada se pacijent na vreme javi oftalmologu.

Kada i kome se preporučuje operacija?

Operaciju katarakte treba preporučiti svakom pacijentu kome katarakta uzrokuje takvo slabljenje vidne funkcije da posledično dolazi do umanjenja i funkcionalne, odnosno radne sposobnosti pacijenta. U našoj oftalmološkoj praksi, operacija katarakte se indikuje onda kada vidna funkcija oka padne ispod 50 procenata. Međutim, ima pacijenata, obično mlađih, kojima i blago slabljenje vida značajno umanjuje radnu sposobnost tako da kod njih treba pristupiti operaciji katarakte ranije. 

 

Kako izgleda operacija katarakte?

Operacija katarakte metodom fakoemulzifikacije izvodi se u lokalnoj anesteziji. Tokom ove metode se kroz mali rez na rožnjači ultrazvučnom sondom uđe u oko, tačnije u očno sočivo, te se sočivne mase usitne i usisaju sondom nakon čega sočivna vrećica, u kojoj su bile sočivne mase, ostaje prazna. Sledeći korak u operaciji je ugradnja veštačkog savitljivog sočiva u prostor sočivne vrećice. Cela operacija se izvede kroz mali rez na rožnjači i traje obično 15-20 minuta.

Koje su moguće komplikacije ove operacije?

Iskusnom oftalmohirurgu učestalost javljanja komplikacija tokom operacije katarakte je minimalna i ide ispod 1%. U značajne komplikacije spada ruptura zadnje kapsule sočivne vrećice gde iskusan oftalmohirurg veštačko sočivo ugradi na alternativno mesto u oku, (sulkus) te ova komplikacija obično prođe bez značajnih posledica. U ozbiljne komplikacije spadaju propadanje sočivnih masa na očno dno i eventualna postoperativna pojava ablacije mrežnjače. Za ovu ozbiljniju komplikaciju postoji rešenje kada se uključuje vitreoretinalni hirurg koji uradi zadnju vitrektomiju.

Da li se operacijom problem katarakte trajno rešava? Kada i kod kojih pacijenata se javlja sekundarna katarakta?

Operacijom se problem katarakte najčešće trajno rešava. U određenom procentu slučajeva, posle određenog vremena, više meseci do više godina, javlja  se sekundarna katarakta koja nije katarakta u pravom smislu reči već zamućenje zadnje kapsule sočivne vrećice u kojoj se nalazi veštačko sočivo. Ovaj problem se vrlo efikasno rešava primenom YAG lasera kojim se na zadnjoj kapsuli napravi mali otvor te se pacijentu praktično trenutno oporavi vid.

Koji su trendovi u svetu što se tiče operativnog zahvata katarakte?

U najrazvijenijim zemljama sveta i kod nas metoda fakoemulzifikacije sa ugradnjom veštačkog savitljivog sočiva u oko predstavlja standardnu hiruršku metodu u lečenju katarakte. Postoje različiti tipovi veštačkih intraokularnih sočiva (IOL) koja se mogu ugraditi u oko tokom operacije. Najčešće se koriste monofokalna sočiva kojima se postiže korekcija dioptrije samo na daljinu. Postoje i multifokalna IOL kojima se postiže korekcija dioptrije i na daljinu i na blizinu (pacijent čita na blizinu bez naočara).

Metoda koja će verovatno zameniti metodu fakoemulzifikacije u budućnosti je metoda primene Femtosecond lasera gde se najveći deo operacije katarakte uradi laserom.