s

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxitssa periculiser ex, nihil expetendis in mei eis an pericula es aperiri deprecatis.

Spekularna mikroskopija

Spekularna mikroskopija je je neinvazivna i bezkontaktna metoda koja je neizostavna u dijagnostici oboljenja endotela rožnjače. Endotel rožnjače je najbitniji sloj rožnjače koji joj omogućava normalnu funkciju i održava njenu providnost. Nalazi se na zadnjoj strani rožnjače i čini ga jedan sloj ćelija koje su metabolički veoma aktivne. One su važne u održavanju normalne količine vode u rožnjači, a time i njene normalne providnosti.

 

Spekularnom mikroskopijom analizira se endotel rožnjače, izračunava tačan broj endotelnih ćelija, njihov izgled i veličina. Kada se tokom pregleda rožnjače utvrdi da postoji manji broj ovih ćelija ili da u njihovoj građi postoje neke neregularnosti (senilna degeneracije rožnjače po tipu cornee guttate), ova metoda je od velikog značaja

Pre operacije katarakte, pogotovo ukoliko je katarakta tvrda (brunescentna) a istovremeno postoji i ovo stanje cornee gutate, dobro bi bilo izračunati tačan broj endotelnih ćelija. To je važno zbog procene kakva će biti rožnjača nakon operacije katarakte prilikom koje se koristi ultrazvučna energija.

 

Spekularna mikroskopija je bitna i u dijagnostici i praćenju endotelne distrofije rožnjače (Fuchs), kao i dijagnostici i postoperativnom praćenju kod transplantacione hirurgije rožnjače  tj. penetrantne ili lamelarne keratoplastike.