s

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxitssa periculiser ex, nihil expetendis in mei eis an pericula es aperiri deprecatis.

Hirurško lečenje presbiopije (Supracor)

Supracor metoda – metoda korekcije dioptrije za blizinu

Hirurgija laserskog skidanja dioptrije tokom poslednjih 25 godina uspešno se izvodi širom sveta i kod nas. Ona podrazumeva korišćenje excimer lasera u cilju korekcije dioptrije za daljinu tj. kratkovidosti, dalekovidosti ili astigmatizma. U tom smislu najviše se izvode dve metode LASIK i PRK. To su dve veoma uspešne i bezbedne metode kojima se osoba oslobađa  nošenja naočara za daljinu. Međutim, nedostatak ovih metoda je taj što se njima kod osoba starijih od 45 godina ne može korigovati dioptrija za blizinu (presbiopija) tj. osoba se ne može osloboditi naočara za čitanje. Da bi se rešio i ovaj problem, u hirurgiji laserskog skidanja dioptrije, konstruisana je poslednja generacija excimer lasera (Teneo laser) koji svojim dejstvom dovodi do takvog remodeliranja tkiva rožnjače da se u optičkom smislu postiže multifokalnost rožnjače, odnosno osobi se jednom intervencijom može korigovati i dioptrija za daljinu i dioptrija za blizinu. Ta nova metoda zove se Supracor metoda.

 

Način izvođenja Supracor metode

Supracor metoda izvodi se slično kao i LASIK metoda. U kapljičnoj anesteziji prvo se Femtosecond laserom odvaja tanak površni sloj rožnjače koji se zove “flap”. Nakon toga flap se podiže i ispod njega se Teneo excimer laserom remodelira stroma rožnjače. Za samo 10-ak sekundi, u zavisnosti od vrednosti dioptrije, vrši se korekcija dioptrije i za daljinu i za blizinu. Flap se zatim vraća na svoje mesto i vrlo brzo stabilno pozicionira. Aplikuju se antibiotske kapi i ponekad se po proceni hirurga postavi terapeutsko kontaktno sočivo koje se skida sutradan.

Ko je kandidat za Supracor metodu?

Svaka osoba koja je starija od 45 godina, koja nosi naočare za čitanje i koja ne boluje od težih očnih i težih opštih bolesti kandidat je za Supracor metodu pod uslovom da ima regularno građenu rožnjaču tj. rožnjaču adekvatne debljine. Ovo se procenjuje snimanjem topografije rožnjače na posebnom dijagnostičkom aparatu (Orbscan). Kandidat je i osoba koja pored naočara za čitanje koristi i naočare odnosno kontaktna sočiva kojima koriguje dioptriju i za daljinu (kratkovidost, dalekovidost ili astigmatizam).

Šta se može očekivati nakon intervencije Supracor metodom?

Supracor metoda je uspešna i bezbedna metoda. Njen efekat u smislu korekcije dioptrije za blizinu je takav da osoba odmah po završetku intervencije može da čita na blizinu i najsitnija slova. Ukoliko se pored korekcije dioptrije za blizinu osobi koriguje i dioptrija za daljinu, efekat postizanja potpune vidne oštrine na daljinu je malo prolongiran i obično je nakon intervencije neophodno par meseci da se postigne potpuna vidna oštrina na daljinu. Nakon intervencije osoba može osećati peckanje u očima što se rešava postoperativnim korišćenjem veštačkih suza i antibiotskih kapi.