s

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxitssa periculiser ex, nihil expetendis in mei eis an pericula es aperiri deprecatis.

Ablacija retine

Retina (mrežnjača) je unutrašnja opna zida očne jabučice i predstavlja neurosenzornu strukturu koja reaguje na svetlosne stimuluse. Svetlosnom stimulacijom u retini pokreće se lanac hemijskih procesa i stvaranja elekričnih impulsa koji se prenose putem očnog živca i vidnog puta u mozak.

Retina se sastoji od više slojeva (10 slojeva) koje možemo podeliti na unutrašnji neurosenzorni deo i spoljašnji deo koji se naziva retinalni pigmentni epitel (RPE).

 

Šta je ablacija retine (mrežnjače)?

Ovaj patološki proces predstavlja odvajanje (odlubljenje) neurosenzornog dela retine od retinalnog pigmentnog dela (RPE).

Postoji više tipova ablacije, koje se klasifikuju po mehanizmu nastanka. Tip ablacije nastao na prethodnim rupama u retini se naziva regmatogena ablacija, dok se ablacije nastale drugim mehanizmom nazivaju neregmatogene ablacije.

 

Faktori rizika za nastanak ablacije mrežnjače

Postoji niz faktora koji mogu da predisponiraju nastanak ablacije retine kao što su: kratkovidost, prethodne operacije katarakte ili glaukoma, prethodne povrede oka, ablacija retine na drugom oku, ablacije retine kod roditelja i srodnika, upotreba kapi u lečenju glaukoma, promene na očnom dnu u okviru šećerne bolesti…

 

Koji su simptomi i kad se treba obavezno javiti oftalmologu?

Pojava “munja i svetlaca”, “mušica“, “mreže”, “zavese”, “duvanskog dima” u vidnom polju oka su znaci kada pacijent treba da se javi oftalmologu.

 

Kako se leči?

Rupe u retini (mrežnjači) se mogu tretirati laserom (LFC) pre nastanka ablacije retine.
Ablacija retine (mrežnjače) se leči samo hirurškom procedurom (pars plana vitrektomija ili serklaž).