s

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxitssa periculiser ex, nihil expetendis in mei eis an pericula es aperiri deprecatis.

Fitovanje kontaktnih sočiva (kontaktologija)

Kontaktno sočivo (KS) je svako sočivo koje se postavlja na površinu očne jabučice. Najčešće se koriste radi: – korekcije refrakcione anomalije (kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam) – lečenja nekog očnog oboljenja (terapeutsko kontaktno sočivo) ili – otklanjanja kozmetskih defekata (estetsko kontaktno sočivo).   Indikacije za nošenje kontaktnih sočiva javljaju se kod osoba koje imaju: – keratokonus (kupasta rožnjača), – visoku minus dioptriju, – iregularni astigmatizam, – razliku između dva oka veću od 3 dioptrije (anizometropija), – albinizam (urođeni poremećaj kompletnog ili delimičnog nedostatka pigmenta kože, kose i očiju).

Postoje 3 osnovne vrste kontaktnih sočiva:

kornealno (tvrdo)  (pokriva samo jedan deo rožnjače)

skleralno (pokriva celu rožnjaču i veći deo vežnjače)

semiskleralno (meko) (pokriva celu rožnjaču i deo vežnjače; najčešće )

 

Zavisno od materijala od koga su izrađena, kontakta sočiva se dele na:

tvrda-rigidna

meka

gas-propusna

Gas-propusna KS imaju sposobnost da propuštaju kiseonik iz vazduha do površine rožnjače kao i da otpuštaju ugljen-dioksid i zbog toga su ova sočiva pogodna za produženo nošenje.

 

Oftalmolog koji propisuje kontaktna sočiva zove se kontaktolog. Termin koji se često može čuti u kontaktologiji je fitovanje kontaktnih sočiva. Fitovanje ili podešavanje kontaktnog sočiva predstavlja prilagođavanje zadnje površine sočiva rožnjači sa ciljem ostvarivanja što veće kompatibilnosti a bez ugrožavanja fizioloških i fizičkih funkcija roznjače. Pre nego što počne da koristi kontaktna sočiva, svaki pacijent od svog kontaktologa mora da dobije jasna i precizna uputstva kako se kontaktna sočiva postavljaju i uklanjaju a zatim da prođe i praktičnu obuku za pravilno održavanje i nošenje.

Osoba koja nosi kontaktna sočiva mora se pridržavati svih uputstava i saveta očnog lekara, poštovati režim nošenja i higijenu čuvanja i održavanja sočiva. Posebno treba voditi računa o: dnevnoj promeni rastvora za negu, redovnoj zameni sočiva, detaljnom čišćenju sočiva rastvorom, higijeni posudica za čuvanje Neadekvatno korišćenje i nedoslednost u higijenskim navikama, može da dovede do ozbiljnih komplikacija, među kojima je infektivni keratitis najozbiljnija.